Jakich antywirusów się wystrzegać

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojciesze
    Drive
    • 2010
    • 51

mamaj12, mam jeszcze kilka rzeczy w głowie, lecz zobaczymy jak wyjdzie z $$$
  • kropeck
    RS
    • 2009
    • 2319
    • Octavia II (1Z3)
    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Z racji swoich zainteresowań znalazłem artykuł, który może zainteresować sporą część z Was: http://hacking.pl/pl/news-16155-Jaki...ystrzegac.html

Masz w komputerze zainstalowany SystemGuard2009, MalwareDoctor lub Security Essentials 2010? W takim razie bądź ostrożny.

Podczas gdy program antywirusowy stał się obowiązkową ochrona komputera, wymienione wyżej produkty to fałszywki - ostrzega Panda Security.

Tego typu produkty po zainstalowaniu na pececie ostrzegają jego użytkownika o zainfekowaniu komputera, zachęcając do kupna “pełnej wersji” oprogramowania.

Tym sposobem komputer nie posiada właściwej ochrony, w ręce cyberzestępców trafiają natomiast informacje związane z kartą kredytową ofiary.

Poniżej prezentujemy listę fałszywych antywirusów oraz ich udział w zainfekowaniu komputerów.

1) SystemGuard2009 (12.51%)
    2) MSAntiSpyware2009 (11.67%)
    3) MalwareDoctor (8.14%)
    4) AntimalwareDoctor (7.21%)
    5) AntivirusPro2010 (4.57%)
    6) SecurityMasterAV (3.62%)
    7) Adware/SecurityTool (3.38%)
    8) ISecurity2010 (2.81%)
    9) SecurityEssentials2010 (2.39%)
    Pozdrawiam,
    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• adiwaw
      Ambiente
      • 2009
      • 167

Szczerze to ja od wielu wielu lat nie używam żadnego antywirusa i mojemu systemowi to nie przeszkadza. Mam firewall'a i antyspyware'a. Nie mam żadnego syfu na kompie i sie niczym nie przejmuje. Kiedyś używałem avasta i tyle virusów mi wpuścił, że raz na 2 miesiące musiał być format dysku. Teraz używam takiej konfiguracji i wszystko ok.

Komentarz

• winni77
        RS
        • 2009
        • 2183
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

adiwaw, to że myślisz, że nic nie masz nie oznacza, że czegoś nie ma. Wystarczy że raz czy dwa razy wjedziesz na jakąś dziwaczną stronę, dziwny mail z jakimś załącznikiem i nawet nie będziesz wiedział jak jakiś keylogger będzie pięknie przekazywał Twoje hasełka itp.
        Mój "Batmobil"

Komentarz

• sznup
          Classic
          • 2009
          • 25

Zamieszczone przez winni77
          adiwaw, to że myślisz, że nic nie masz nie oznacza, że czegoś nie ma. Wystarczy że raz czy dwa razy wjedziesz na jakąś dziwaczną stronę, dziwny mail z jakimś załącznikiem i nawet nie będziesz wiedział jak jakiś keylogger będzie pięknie przekazywał Twoje hasełka itp.
          Jeśli kolega ma, i poprawnie używa, zapory i czegoś antyspyware'owego, to szansa by keylogger komunikował ze światem, znacząco maleje albo potrzeba będzie do tego poważniejszej infekcji która zaingeruję we wspomniane wyżej programy.
          Mimo wszystko, braku antywirusa nie polecam.
          126p>Felicia1.3>Felicia1.3+lpg>OI 1.6 akl +(stag4) [lpg: miasto 11/100; trasa8/100]

Komentarz

• Salvatore
            Rider
            • 2008
            • 282

Podstawa to regularne apdejty systemu, jeśli masz na bieżąco załatane wszystkie odkryte dziury, to liczba stron stanowiących potencjalne zagrożenie zdecydowanie maleje.
            Jeśli antywirus i firewall, to koniecznie legalny (ale niekoniecznie płatny) - krakowane antywirusy i firewalle często zawierają w sobie jakąś niespodziankę :-)

Komentarz

Pracuję...